Translation to English needed!
Στο χρονικό διάστημα 11 - 18 Ιουλίου, έγινε στην πόλη της Καβάλας το 28ο ΔΠ Α' Εθνικής Κατηγορίας 1999. Συνδιοργανωτές και χορηγοί των αγώνων ήταν η Νομαρχία Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας, η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, η Ενωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας / Θράκης και ο Σκακιστικός Ομιλος Καβάλας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρωτάθλημα πραγματοποιήθηκε εκτός Αθηνών, το οποίο αποτελεί κατά τη γνώμη μου αναβάθμιση των αγώνων, αφού και η Αθήνα δυστυχώς δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους αγώνες και όλες οι ομάδες αγωνίζονται με τις ίδιες συνθήκες. Στυλοβάτες της διοργάνωσης ήταν ο Βασίλης Θεοδωρίδης και ο Βύρων Τσορμπατζόγλου, που μαζί με το τεχνικό προσωπικό (Κοφίδης Σ., Σακελλαράκης Δ., Βουλγαρίδης Μ., Κυρατζόπουλος Β., Χαλβατζόγλου Π., Σελλάς Β., Παπαδόπουλος Β. , Παξιμαδάς Κ., Κωνσταντινίδης Μ., Νικολαϊδης Ε., Κεφαλάς Δ.) και τον Δήμαρχο Καβάλας Στάθη Εριφυλλίδη, έκαναν θαύματα!
Πράγματι, η διοργάνωση ήταν η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ για ΔΠ Α' ΕΚ και άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα ξενοδοχεία, ο αγωνιστικός χώρος, τα εστιατόρια και τα (απαραίτητα) μπαράκια, βρίσκονταν σε απόσταση 100 μέτρων το ένα με το άλλο, γεγονός που φάνηκε να συμπαθούν ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες, που μπόρεσαν να συνδυάσουν διακοπές, σκάκι και άνεση!
Στον αγωνιστικό τομέα ο ΣΟ Καβάλας για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας. Οι παλιοί (Ι. Μιλαντίνοβιτς, ΑΜ Μπότσαρη, Κ. Μαρκίδης, Ι. Δόρφανης, Α.Φαχιρίδου, Ζ. Παπαδοπούλου) ταίριαξαν άψογα με τα νέα αποκτήματα του συλλόγου (Ε. Γρίβας, Σ. Χαλκιάς, Α. Βραγοτέρης, Α. Μιχαηλίδης), δημιουργώντας ένα πανίσχυρο σύνολο, από το οποίο οι 8 στους 10 είχαν κατακτήσει τουλάχιστον κάποιο ατομικό πρωτάθλημα Ελλάδας και ο Ιγκορ Μιλαντίνοβιτς Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων! Ο ΣΟ Καβάλας κέρδισε και τους 8 αγώνες που έδωσε και πραγματοποίησε φέτος το ντάμπλ, αφού δύο μήνες πριν κέρδισε και το φετινό κύπελλο Ελλάδας. Δεύτερη τερμάτισε η ΣΑΠ ΔΕΗ Μ/Θ, η οποία κυνήγησε το πρωτάθλημα μέχρι και τον τελυταίο γύρο, αλλά δεν μπόρεσε για μία ακόμα χρονιά να γευτεί τον τίτλο. Στην κρίσιμη στιγμή οι σκακιστές της ΔΕΗ δεν αξιοποίησαν το ταλέντο τους και δεν εκμεταλλέυτηκαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν και έτσι τερμάτισαν στην τιμητική μεν δεύτερη θέση, αλλά έξω από τους στόχους τους δε. Τρίτη τερμάτισε ακόμα μία ομάδα της Βόρειας Ελλάδας, που μόνιμα διεκδικεί θέση στην τριάδα, η Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Η νεανική αυτή ομάδα στηρίζεται εδώ και χρόνια σχεδόν αποκλειστικά στο φυτώριό της, το οποίο φαίνεται ότι παράγει μαργαριτάρια και έτσι ενώ δεν πραγματοποιεί μεταγγραφές, κατορθώνει να απειλεί μόνιμα τις "ισχυρές" και "πλούσιες" ομάδες. Η περυσινή πρωταθλήτρια ομάδα, ο ΕΕΣ Κορυδαλλού ήταν σαφώς αποδυναμωμένος και δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία του 1998. Ηταν όμως απειλητικός για όλους και έδειξε ότι με την προσθήκη 2-3 καλών ανδρικών σκακιερών, θα διεκδικούσε πρωτάθλημα με άνεση. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε ο ΣΟ Ηλιούπολης, μία δεμένη ομάδα, που με την καθοδήγηση το παλαίμαχου Δημοσθένη Πετροβίκη, πέτυχε τον αρχικό στόχο για μία αξιοπρεπή εμφάνιση. Εκτος τερμάτισε ο ΑΟ "Κύδων" Χανίων, που δεν κινδύνευσε σε καμία φάση των αγώνων, ενώ λίγο έλλειψε να κάνει ζημιά στον ΣΟ Καβάλας (4.5-5.5) στον προτελευταίο γύρο.
Εβδομη θέση για τον ΑΟ Παράδεισο Αμαρουσίου, ο οποίος μάλλον απέτυχε, αφού πριν από τους αγώνες θεωρείτο ένα από τα φαβορί. Ομως η ομάδα δεν έδειξε έτοιμη για το τόσο μεγάλο άλμα και τελικά περιορίστηκε στο Β' τελικό γκρούπ, όπου κατέλαβε την 1η θέση, δηλαδή την έβδομη της τελικής κατάταξης. Ο ΟΑ Χανίων φάνηκε ότι θα κινδυνεύσει, όμως οι χαμηλές του σκακιέρες έδειξαν αξιοθαύμαστη σταθερότητα και προσέφεραν πολλούς και πολύτιμους βαθμούς. Ενατη και τελευταία τυχερή θέση για τον ΠΣΦ Συκεών Θεσσαλονίκης, ο οποίος αν και ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, με πολύ καλό φίνις και κυριολεκτικά στην τελευταία παρτίδα των αγώνων, κέρδισε την παραμονή του στα "σαλόνια". Ο ΟΑΑ "Ηράκλειο" κατέκτησε την δέκατη θέση και δυστυχώς για αυτή την ιστορική ομάδα με τα τόσα πρωταθλήματα, θα αγωνίζεται από του χρόνου στην Β' ΕΚ. Το Ηράκλειο πλήρωση την ξαφνική εγκατάλειψη τόσο των χορηγών του όσο και βασικών του παικτών, χώρίς να διαθέτει την απαραίτητη βάση για την αναπλήρωσή τους. Παρόμοια ήταν η μοίρα του ΣΟ Περιστερίου που τερμάτισε ενδέκατο, με δύο οριακές ήτες με 4.5-5.5, στους δύο τελευταίους γύρους! Αδοξο τέλος για ένα ιστορικό σωματείο που έβαλε την σφραγίδα του στο Ελληνικό Σκάκι τα τελευταία χρόνια. Στην δωδέκατη και τελευταία θέση βρέθηκε ο ΣΟ Αμπελοκήπων ο οποίος δεν μπόρεσε να πετύχει ούτε μία νίκη, ήταν πιό αδύνατη ομάδα της Α'ΕΚ και πήρε τη τελευταία θέση για τη Β'.
Το σύστημα αγώνων ήταν κάπως ασυνήθιστο. Οι δώδεκα ομάδες χωρίστηκαν με κατευθυνόμενη κλήρωση σε δύο ομίλους και αγωνίστηκαν με σύστημα πουλ ανά όμιλο. Στη συνέχεια, οι τρείς πρώτες από κάθε όμιλο δημιούργησαν τον τελικό όμιλο όπου αγωνίστηκαν μόνο εναντίον των ομάδων που δεν είχαν αντιμετωπίσει, μεταφέροντας σ' αυτή τη φάση όλα τα αποτελέσματά τους από τον "προκριματικό" όμιλο. Ομοίως πραγματοποιήθηκε το ίδιο και για τις τρείς τελευταίες ομάδες του κάθε ομίλου.
|